5 Eylül 2013 Perşembe

AKNEYİ (SİVİLCE) HAYATINIZDAN ÇIKARTIN !


   AKNE HAKKINDA MERAK EDİLENLER ;

   Genel olarak 'Sivilce'adıyla bildiğimiz akne,en sık rastlanan cilt problemidir.Her 100 yetişkinin 85'ini hayatının bir döneminde görülebilir.
   Akne derimizde bulunan yağ bezlerinin bir hastalığıdır.Normalde bu bezlerin salgıladığı yağın deri yüzeyine çıkarak artılması gerekir,ancak ergenlik döneminde yağ bezi daha fazla yağ salgılar ve bu yağın deri yüzeyine geçişini sağlayan kanal yoğunlaşmış bir yağ kitlesi  nedeniyle tıkanır.Aknenin temen nedeni bu tıkanmadır.Bu  tıkaç doğal nedenlerle (kirden değil!) siyahlaşır ve cildimizde zaman zaman gördüğümüz,sıkmaya çalıştığımız siyah noktalar (komedon) oluşur.
  Ancak tek neden bu değildir.Derimizde,ne kadar temizlesek 'de birçok bakteri bulunur.Bu bakteriler,yağ bezlerinin tıkalı olan  kanallarından birtakım kimyasal maddeler nedeniyle tıkanmış olan yağ bezinde bir iltihaba (enflamasyon) yol açar.

AKNE KİMDE VE NEDEN OLUŞUR ?

  12-17 yaş grubundaki hemen hemen herkes, ırktan ve etnik özelliklerden bağımsız olarak akne problemi yaşayabilir.Bu kişilerin çoğu ,basit tedavilerle akne probleminden kurtulabilirken,daha ciddi durumdakiler uzun süreli tedavi görmelidir.Ergenlik dönemindeki gençlerin neredeyse %40 'ı akne sorunları için bir dermatolog  yardımına ihtiyaç duyucak kadar ciddi sorunlar yaşamaktadır.
   Akne lezyonları en çok yüzde oluşur,ama  aynı zamanda boyun çene,sırt,omuz,kafa derisi,kollar ve bacakların üst kısmında da görülebilir.Ergenlik döneminde görülen aknelerin sebebi,kişilerin çocukluktan gençliğe geçiş döneminde yaşadıkları değişikliklerdir.Fiziksel olgunluğu  sağlayan hormonlar,yağ bezlerinin daha çok sebum üretmesine de neden olur.
   Yağ bezleri üzerinde en çok etkili olan hormon androjen hormunudur.Erkeklik hormonu  olan androjen,hormonudur.Erkeklik  hormonu olan androjen,kadınlarda da bir miktar bulunur.Yağ bezleri,kılın büyüdüğü kıl foliküllerinde bulunur.Ergenlik döneminde folikülün etrafında bulunan hücreler daha çok dökülür ve birbirine yapışır.dökülen hücreler sebumla karışıp birbirine yapıştığında,folikülün ağız kısmını tıkamaktadır.Bu esnada yağ bezleri sebum üretmeye devam etmekde ve loliküller sebumla dolmaktadır.Buna ek olarak,ciltte yaşayan bir bakteri olan Propionibacterium acnes,kapalı kıl foliküllerinde daha kolay ve hızlı bir şekilde çoğalmaya başlar.Bu bakteri,ciltte enflamasyona neden olan tahriş yaratır ve bazen folikülün duvarı patlayarak enfeksiyon cilde yayılır.Lezyonların siyah noktalardan sivilcelere,onların da nodüllere dönüllere dönüşmesi işte bu şekilde almaktadır.

AKNE İZLERİ;

- Aknede iz oluşumu,derin kistlerin ve şiddetli enfeksiyonların olduğu vakalarda saptanmaktadır.
- Aknede oluşabilecek izin derecesini önceden saptamak mümkün olmamasına rağmen,erken ve etkili tedavinin iz oluşumunu önlediği bilinmektedir.
- Akne izleri,şiddetli aknede vücudun tüm bölümlerinde olabilirsede,göğüs ve sırtta daha belirgindir.
- Akneler sıkılmadığı takdirde iz oluşturma ihtimali büyük ölçüde düşer.

AKNE NASIL TEDAVİ EDİLİR ?

 Akne,ister hafif ister ciddi olsun dematoloğun yardımıyla kontrollü ve güvenli biçimde tedavi edilebilir.Ancak farklı türde ve farklı ciddiyet derecesindeki akneler için değişik tedavi seçenekleri vardır.
 Dermotoloğun önerilerine uyulması,tedavinin bilinçli bir şekilde ve aksatmadan sürdürülmesi önemlidir.

AKNE İLE İLGİLİ GERÇEKLER:

-Akne lezyonları daha çok yüzde görülür, ama aynı zamanda boyun, omuz,göğüs,kafa derisi,kalca,kol ve bacaklarda da görülebilir.
-Akne oluştuktan sonra yüzeyde kalan kırmızı leke,bazen ciltte 4-6 ay boyunca görülebilir.Sıcakta ya da egzersiz sonrasında bu iz daha da belirgin bir hale gelebilir.
-Akne tedavisi haftalar ya da aylar sürelebilir.
-Sadace bölgesel tedavi işe yaramaz.Yüzün ve aknelerin yayıldığı bölgenin tümü düzenli olarak tedavi edilmelidir.Böylece,yani aknelerin oluşması önleyebilir.
-Akne geçici bir problem değildir,ancak tedavi edilebilir bir durumdur.Ne kadar kısa süre içinde tedaviye başlanırsa,o kadar kısa zamanda iyileşme görülür.
-Akneler bir gecede iyileşmez,cilden tamamen düzelmesi için zaman gerekmektedir.
-Akne hemen her zaman kozmetik bir hastalıktır.Genel fizeksel sağlığa zarar veren bir durum değildir.
-Akneler ciltte kalıcı izler bırakabilir ve bu da kişinin ruhsal durumunu olumsuz etkileyebilir.Akne hastalarının mutlaka bir dermatolog gözetiminde tedavi olmaları gerekmektedir.
-Bugün geliştirilen pek çok ürün ve ilaç sayesinde çocuğunuzun uzun süreli akne problemi yaşamasına ve kalıcı izlerse sahip olmasına gerek yoktur.
-Erkekler uzun süreli ve daha çok sayıda akne oluşmasına eğimlidirler.
-yapısal özellikler ve hormonal değişiklikler aknein en önemli nedenleridir.

AKNE TEDAVİSİ GERÇEKTEN ÖNEMLİ MİDİR ?

 Kesinlikle çok önemlidir.Tedavideki birinci amaç iyileşmekte olan kist nodüllerin skar (yara izi) oluşturmasını engellemektir.Skar oluştuktan sonra cildi pürüzsüz bir hale getirmek oldukça zordur.İkinci önemli hedef,akneli kişinin akneli olarak geçirdiği süreyi kısaltmaktır.
  Üçüncü hedef ise,aknenin neden olduğu hoş olmayan görüntüden dolayı bireylerin kendilerini aile ve arkdaş çevresi gibi sosyal ortamlarda izole edilmiş hissetmelerini engellemek ve bu durumun yol açabileceği psikolojik sorunları ortadan kaldırmaktır.

AKNETRENT NEDİR ?

 Aknetrent izotretinoin içeren retinoid türevi bir ilaçtır.Retinoidler kimyasal yapıları ve etkileri ile A vitaminine benzer özellikler gösterir.

AKNETRENT ETKİSİNİ NASIL GÖSTERİR ?

- Aknetrent yağ bezlerinin büyüklüğünü ve yağ üretimini azaltır.
- Siyah ve beyaz nokta olarak tanımladığımız mikrokomedon ve komedon gelişimini önler.
- Bir antibiyotik olmamasına rağmen akneye neden olan p.acnes çoğalmasını dolaylı olarak engeller.
- Doğrudan antienflamatuvar aktivite gösterir.
   Aknetrent gösterdiği bu dört etki ile 4-6 aylık bir tedavi sonunda pek cok kişide akne lezyonlarında iyileşme sağlar.Hastaların büyük çoğunluğu,tek kür tedavi sonunda bir daha akne şikayeti yaşamamaktadır.

HASTA ONAY FORMU NEDİR VE NİÇİN GEREKLİDİR ?

 Oral yolla alınan izotretinoinin etkinliği oldukça yüksektir ve yalnızca dermatologlar tarafından reçete edilmektedir.Bunun nedeni, retinoidlerin teratojenik etki,herhangi bir ilacın veya ürünün hamile bir hasta tarafından kullanılması sonrasında o hamilelikten doğan bebeğin belirgin bir şekilde zarar görmesi demektir.Bu zarar,gelişme geriliği ya da sakatlık şeklinde olabilmektedir.
 Hasta onay formu,hem hekimin hastaya tam olarak bilgilendirmesini,hem de hastanın kendisine verilen tedavi hakkında yapılan açıklamaları tam olarak anladığını güvence altına almak amacıyla geliştirilmiş olan uygulamadır.Uygulama hem doktor hem de hastanın  yararına yönelik ve esas olarak ürünün teratojenik etkisini,ortaya çıkmadan kontrol altına alabilmek adına yapılmaktadır.Birçok ülkede uygulanan bu güvenlik sisteminin denetimülkemizde saglık bakanlığı tarafından yapılmaktadır.

TERATOJENİK ETKİ KİMLERİ ETKİLER ?

 Teratojenik etki,ilacı sadace hamilelik döneminde kullanan anneden doğacak bebek üzerinde gözlenir.Bu riski yaşamamak adına,doğuma potansiyeline sahip olan kadınların tedavisi sırasında ve tedaviden sonraki 1 ay boyunca gebeliğe önleyici tebdirler alması ve hamile kalmaktan sakınması gerekmektedir.Bu sürenin bitiminde,isteyen her anne adayı hamile kalabilir ve sağlıklı bebekler dünyaya getirebilir.

TERATOJENİK ETKİ ERKEKLERİ 'de ETKİLER Mİ ?

 Teratojenik etki erkekleri etkilemez.

AKNETRENT KISIRLIĞA YOL AÇAR MI ?

 Aknetrent kullanımı,ne kadın ne de erkek hastada kısırlığa yol açmaz.

AKNETRENT KİMLERDE KULLANILMAZ ?

 Hamileler ve hamile kalma potansiyeli olan kadınlarda doğum kontrolü uygulanmayacaksa Aknetrent kullanılmamalıdır.Aknetrent, bundan başka karaciğer ve böbrek yetmezliği olan hastalarda,kan yağları aşırı yüksek olan hastalarda,etkin madde veya benzer maddelere  aşırı duyarlılığı olduğu bilinen kişilerde ve A vitamini hipervitaminozu görülen hastalarda kullanılmamalıdır.

AKNETRENT İLE TEDAVİ NE KADAR SÜRER ?

 Aknetrent ile 4-6 aylık bir sürede akne tedavisi gerçekleşir.Ancak gerekirse doktor tedaviyi uzatabilir.

AKNETRENT İLE TEDAVİ DOZU NEDİR ?

 Aknetrent ile tedavi dozu hastanın kilosuna 0.5-1 mg\kg\gün aralığında belirlenir.

Örneğin 60 kg'lık bir hasta için  günlük doz 30-60 mg arasındadır. Aknenin tekrarlanmaması için hastanın kilogram başına 120-150 mg/kg toplam dozu almış olması gerekmektedir. Yani örneğimizdeki 60 kg'lık hastanın tedavi sonunda 7200-9000 mg arasında toplam dozu almış olması gerekmektedir. 

AKNETRENT TEDAVİSİ OLAN HASTALARDA HANGİ LABORATUVAR DEĞERLERİNE BAKILMALIDIR?

 Aknetrent tedavisi uygulanan doğurganlık yaşındaki hastalarda, doğum kontrolü uygulansa bile tedavi boyunca tedaviden 1 ay sonra gebelik testi yapılarak hamile olmadığından emin olunmalıdır.

 Aknetrent kullanan tüm hastalarda tedavi başlangıcında ve tedavinin 1. ve 3. ayında kan yağları ve karacığer enzimleri ölçülmelidir. Ölçümler doktorun öngördüğü farklı tarihlerde de yapılabilir.Tedavi sırasında kan yağlarında ve karaciğer enzimlerinde nadiren de olsa yükselmeler görülebileceğinden düzenli takibi önemlidir.