9 Eylül 2013 Pazartesi

FINDIĞIN BİLİNMEYEN YARARLARI ...



   
Fındık doymamış yağ içeren diğer gıdalar gibi oldukça ucuz ve bulması kolay bir besin.. Eğer kalp hastalıkları riski taşıyorsanız veya hastasıysanız hafif yemeklerin yanı sıra doktorunuzun tavsiye ettiği miktarda fındık yiyebilirsiniz. İşte soru ve cevaplarla fındığın diğer yararları..

Fındık yemek kalbe yararlı mıdır?
İnsanlarda kalp sağlığı üzerine yapılan birçok araştırmaya göre, fındıkla beslenmenin kandaki LDL yani kötü kolesterol oranını düşürdüğü belirtiliyor. Yüksek kolesterol kalp hastalıklarına sebep olan rahatsızlıklardan sadece biri, yani Fındık LDL kolesterolünü düşürme özelliğine sahip ve oldukça yararlı bir gıda.. Fındık aynı zamanda kalp ve damar sağlığına da faydalı.. Fındık yemenin kesin olarak kalbe yararlı olduğunu söylenebilmesi için, bu alanda araştırmalara devam ediliyor.

Fındığın kalbe faydalı olduğunun düşünülme nedeni nedir?
Çok kesin veriler olmasa da fındığın kalbe faydalı olma nedeninin doymamış yağ olması olarak belirtiliyor. Doymamış yağların kötü kolesterolü düşürdüğü belirtiliyor. Ayrıca, fındık Omega 3 yağ asidi bakımından da zengindir. Tansiyon, kalp krizlerini önlemesi ve damarları kuvvetlendirmesi de diğer yararlarındandır. Omega 3 balıkta da bulunur ancak bitkilerden en iyi omega 3 kaynakları fındık ve ceviz, badem gibi besinlerdir. Fındık ayrıca E vitamini bakımından da zengin...

Ne tür çerez yediğiniz önemli mi?
Fındık, fıstık, ceviz, badem türü çerezlerin hepsi kalp sağlığına yararlı olsa da farklı başkaca faydaları da vardır. Eğer fındık çikolatalı, tuzlu veya şekerli k kalbiniz için yememeye özen göstermelisiniz. 

Fındığın ne kadarı sağlıklıdır?
Fındık ve diğer çerezler çok yağ içerir. Hemen hemen % 80'i yağdır. Bu sağlıklı yağ olsa bile kalori içerir. İdeal olanı, fındığı doymamış yağ yerine koymanız ve bir avuçtan fazla yememeniz.. Diyet uzmanları kalp hastalıklarıyla ilgili sıkıntıları olanların, her gün avuçiçi kadar (5-10 gr) fındık yenilmesini öneriyor. Diğer doymamış yağ içeren et ve süt 
ürünlerinden de aynı şekilde tüketebilirsiniz. 

Fındığın diğer yararları nelerdir?
Fındık, kalbi güçlendiren ve bazı kanser türlerinden hücreleri koruyan E vitamini içerir. E vitaminin katarakt oluşumunu engellediği de varsayımlar arasında.. Fındık aynı zamanda lif de içerir ve yüksek lifili beslenme kalp 
hastalıkları, diyabet ve kolon kanserinden korur.

Fındık yağları sağlıklı mıdır? 
Fındık Omega 3 ve E vitamini kaynağıdır.. Cevizde Omega-3 çok daha fazladır.. Fındık doymuş yağ kadar doymamış yağ da içerir. Fındık yağları ile yemek yapabilir, salatanıza ekleyebilirsiniz. Yemeklerde kullanırken zeytinyağı, ayçiçek yağı gibi yağlardan daha az ısıtmanız gerektiğini unutmayın.. Fazla ateşte kalan ve ısınan fındık yağıu acı bir tat alır..